Nunta prietenilor, rudelor şi a oamenilor apropiaţi este un eveniment în care grijile, problemele şi bătăile de cap sunt lăsate într-o parte, până când se ajunge în momentul când vine… masa mare.

Deja obosiţi, cu picioarele umflate de la atâta dans, cu glasul răguşit de chiuit şi cântat, cu dorinţa de a ajunge mai repede acasă, dar cu nevoia de a da glas unei urări.. uneori pregătite de cu zi (dar între timp deja uitată), alteori venită din inimă, felicitare care să depășească formalismul sau pur şi simplu un toast care să exprime deplin bucuria și afecțiunea celor dragi. Dar, toate astea sună adesesa frumos doar pe hârtie. La nuntă, aceasta se transformă în ore bune de plictiseală. Cuvinte repetate de la un om la altul, bâlbâială, poezii de cinci strofe, nelipsitele fraze: ,,de la Dumnezeu mai mult, de la noi mai puţin”, ,,copii frumoşi şi burduhoşi”, ,,casă de piatră”, ,,o piatră la temelie”, şi.. un moş Gheorghe care, stând el aşa cu un ochi închis cu altul deschis, şi-a adus aminte o istorioară de pe vremea cînd era mireasa mică. Şi când te gândeşti că majoritatea, la aşa oră târzie, nu mai ascultă… mirii abia de mai aud ce se vorbeşte în sală de la gălăgia prezentă şi de la oboseala care s-a făcut stăpână pe corpul lor. Dar zâmbesc îndrăgostiţii, căci pentru ei toţi s-au adunat.

Şi, dacă e vorba de cuvinte, de ce nu am fi mai concişi? De ce nu am acorda prioritate celor mai importante toaste (astfel încât să nu le repetăm), oamenilor care într-adevăr au ceva să ne spună (din inimă, nu siliţi, şi nu doar din dorinţa de a atrage obiectivul de filmat spre ei)? Or, de ce nu am lăsa loc dansului? Căci, demonstrat, nunţile noastre, de-a lungul timpului, s-au cam modernizat şi deja apare necesitatea adaptării tradiţiilor de altă dată la prezent. Nunţile nu mai durează ca odată trei zile şi trei nopţi, de aceea e oportun să ne bucurăm la maxim de fiecare clipă pe care o petrecem în cele douăzeci şi patru de ore. În acest mod, ajutorul acordat tinerilor însurăţei, poate fi făcut şi la începutul evenimentului, când oaspeţii conform tradiţiei se salută cu mirii, aşa încât să nu se dubleze cursul evenimentelor, şi să rămînă loc..mult loc pentru dansuri.
O nuntă frumoasă rămâne în memoria tuturor datorită distracţiei. Şi, dacă muzica cântă, gândul de a pleca acasă se amână, picioarele parcă prind viaţă şi distracţia continuă.

Pin It on Pinterest

Share This